Mediation
Zet een groep mensen bij elkaar en de basis voor een conflict is gelegd. Op het werk, bij de sportvereniging, op school, in de straat of zelfs in het eigen huis, het lukt mensen niet altijd om in volle harmonie de tijd door te brengen.
Conflicten horen bij het leven en zijn in zichzelf ook helemaal niet erg. Langdurige of steeds groter wordende conflicten zijn echter funest voor iemands productiviteit, energielevel, gezondheid en sociale omgang.
Vaak kunnen conflicten onderling opgelost worden, maar soms is de hulp van een mediator nodig.
Een mediator is een professional die functioneert als procesbegeleider om twee partijen in een conflictsituatie met elkaar in gesprek te laten komen, om zo tot een toekomstgerichte oplossing te komen.
Wat zijn de taken van een mediator?
Een mediator zoekt samen met de betrokken partijen naar oplossingen met respect voor wederzijdse belangen. Daarvoor moet eerst duidelijk zijn waar het conflict nu eigenlijk ten diepste om gaat. Een mediator gaat eerst op zoek naar de diepere lagen van het conflict, naar het gedeelte van de ijsberg dat niet boven water uitsteekt. Dat kan alleen als beide partijen ook bereid zijn die ijsberg boven water te krijgen. Vandaar dat in de mediationovereenkomst niet alleen zaken als geheimhouding zijn opgenomen, maar ook de inspanningsverplichting voor alle deelnemers aan de mediation. De mediator laat alle partijen aan het woord en schept ruimte voor wederzijds begrip, waardoor onderliggende belangen, standpunten en gevoelens in kaart gebracht kunnen worden.
Als alle feiten op tafel liggen, zal een mediator de betrokken partijen begeleiden naar een toekomstgerichte oplossing. Een oplossing die zij beide, apart van elkaar kunnen formuleren op basis van het proces dat doorlopen is. Om tot die oplossing te komen, zullen afspraken gemaakt moeten worden. Die afspraken verwerkt de mediator in een vaststellingsovereenkomst. Een vaststellingsovereenkomst is een door beide partijen ondertekende, en dus rechtsgeldige opsomming van gemaakte afspraken.
Wat doet een mediator niet?
Een mediator doet niet aan waarheidsvinding. Beide partijen leggen hun verhaal op tafel en de mediator gaat uit van hetgeen er verteld wordt. De mediator is onafhankelijk en objectief en zal door luisteren, samenvatten en doorvragen tot een eensluidend verhaal komen.
Een mediator is geen rechter en doet geen uitspraak. Een mediator gaat samen met de partijen op zoek naar oplossingen.
Een mediator heeft geen mening over de inhoud. De mediator faciliteert en begeleidt het mediationproces op een onafhankelijke en objectieve manier.
"Geluk is niet de afwezigheid van problemen, maar het vermogen er mee om te gaan"
Onbekend